Vuvuzela, mărul discordiei

Instrumentul care le este atât de drag africanilor ne va bâzâi în cap pe toată durata Mondialului. Cei mai fericiţi vor fi probabil microbiştii-apicultori.

Nu a contat că aproape toate participantele la Mondial au cerut interzicerea vuvuzelei. Zgomotul infernal pe care îl face obiectul cu pricina strică toată atmosfera pe un stadion. Sud-africanii sunt de altă părere. Dacă mai punem la socoteală că vuvuzela e parte a culturii lor, nu mai e loc de negociere. Gazdele au câştigat, telespectatorul a pierdut. Da, telespectatorul! Sprinturile pe contraatac şi marile ratări nu vor fi însoţite de oftaturile prelungi de altădată. Cel puţin în faţa TV-ului, această ambianţă va dispărea cu totul la acest Mondial. Se va auzi în schimb un bâzâit ca de stupi, care va gâdila frumos auzul… apicultorilor.

O vuvuzela e ceva distractiv. Zecii de mii de vuvuzele la un loc sunt un coşmar. Japonezii nu au rezistat nici la antrenamente să le sufle gazdele-n urechi cu instrumentul de tortură. Mai multe echipe au cerut interzicerea lor pe motiv că jucătorii nu se pot auzi în teren la o distanţă de 2 metri. La o conferinţă de presă a Serbiei, ziariştii nu au auzit decît frânturi din declaraţiile lui Kolarov, pentru că afară un grup de suporterii testau jucăria. Ca tabloul să fie complet vine şi recomandarea unui medic sud-african, pentru suporterii veniţii de pe meleaguri străine. “Să veniţi cu dopuri de urechi la voi dacă vreţi să mai aveţi auzul întreg!”, a spus profesorul. La dezavantaje mai putem trece şi faptul că în aglomeraţia de pe stadion, mai multe boli se pot transmite mai uşor. Dar să nu fim prea preţioşi.

Dacă Blatter a dat Mondialul africanilor, evident că trebuia să le facă şi acest ultim hatâr exotic. De astăzi vuvuzela va bâzâi în urechile noastre şi va scoate un muget prelung în urechile actorilor de pe gazon. Cine rezistă mai bine vom vedea. Pentru început daţi o fugă la o stupină şi ascultaţi albinele, ca să intraţi în atmosfera acestui Mondial!

Foto:Daylife

This entry was posted in Diverse, Fotbal, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *