Un asteroid anunţat pentru finala din Johannesburg

Asteroidul 128036 a fost descoperit în 2003 de către observatorul astronomic din Mallorca, având diametrul de 4 km şi o viteză de 20km pe secundă. Tot în 2003, un tânăr din Mallorca se confirma drept o stea în devenire primind primul său premiu sportiv, ca debutant la 17 ani. Cu trei ani înainte, deşi oficiali din Barcelona au cerut insistent mutarea copilului acolo pentru a-i instrui în mod profesionist talentul său nativ, familia se opusese temându-se că asta i-ar putea afecta educaţia. Băiatul provenea dintr-o familie cu tradiţie în sport, având un unchi fost jucător de fotbal în echipa Barcelonei precum şi în naţionala de fotbal a Spaniei. Dar atunci, alt unchi a contat. “Nu trebuie să pleci în alt loc pentru a deveni un bun sportiv. Poţi face asta şi acasă!” i-a spus unchiul Toni, cel care îi va rămâne antrenor tot restul carierei. Duminica trecută au sărbătorit împreună câştigarea Wimbledonului pentru a doua oară. Fiindcă da, despre Rafa este vorba.

Prima finală câştigată de Rafael Nadal la Wimbledon a fost epopeea din 2008 împotriva marelui Roger Federer, după ce pierduse în faţa elveţianului în 2006 şi 2007. Mulţi spun că finala Wimbledon din 2008 a fost “cel mai frumos meci văzut vreodată” (John McEnroe). Cert este că s-a bifat un nou record, respectiv cea mai lungă finală din istoria turneului britanic. Rivalitatea era totală iar Rafa avea în palmares un alt record, încă valabil şi acum, pentru cea mai lungă perioadă ca numărul 2, urmărindu-l pe Roger timp de 160 săptămâni consecutive din postura locului secund.

Atunci, în 2008, astronomii de-acasă din Mallorca au sărbătorit victoria dedicându-i lui Rafa descoperirea lor din 2003 şi astfel a ajuns asteroidul 128036 să fie botezat “rafaelnadal”. Putem să-i spunem patriotism local. Dar e mult mai mult. La nici o săptămână de la succesul său aproape incredibil de previzibil (mai ales după problemele medicale de anul trecut), Rafael Nadal e cu gândul la echipa de fotbal a Spaniei. E patriotism natural, curat, este educaţia de care se îngrijea familia sa acum 10 ani, e tradiţia familiei şi a comunităţii din care n-a plecat niciodată. Joacă Spania!

Duminica trecută era campionul Spaniei pe iarba de la Wimbledon, duminica viitoare va fi suporterul Spaniei în finala Cupei Mondiale din 2010. “Asteroidul” din Mallorca se îndreaptă spre Soccer City din Africa de Sud să susţină echipa de fotbal LIVE din tribune iar anunţul a fost făcut acum câteva ore de Rafa însuşi pe facebook: “Que grande España!!!! Duminică voi fi la finala din Africa de Sud. Nu pot pierde asta şi îi voi susţine personal acolo!”.

Pe de altă parte, sunt de acord că Olanda e campioana mondială a suporterilor. Va fi epic.

This entry was posted in Fotbal, Tenis, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *