Dixie Dean – The People’s Legend

Dixie Dean – The People’s Legend

William Ralph Dean alias Dixie Dean a fost poate cel mai bun atacant englez al tuturor timpurilor. In 1928 a castigat titlul de golgeter in Anglia cu 60 de goluri intr-un sezon, record care probabil nu va fi doborat niciodata

La 18 ani William Ralph Dean prindea un contract la o prim divizionara in Anglia, cel mai important campionat al vremii. Era 1925 si pustiul din Merseyside debuta extraordinar la clubul care avea stadionul chiar in cartierul sau, Everton. In primul sezon al sau marca 32 de goluri si lumea vedea in el un atacant senzational. Asa a si fost. Doar ca in vara lui 1926 Dixie avea sa fie la un pas de moarte. Un accident de motocicleta, cealata pasiune a sa, l-a bagat in spital. Fractura craniana si de maxilar. Doctorii s-au pronuntat. Nu va mai putea juca fotbal. Si totusi. Dupa un an a revenit pe teren.

Dixie Dean este golgheterul absolut într-un sezon din prima ligă engleză, 60 de goluri

Ce a facut in acel sezon este un mister pentru muritori. Dixie Dean a reusit 60 de goluri pentru Everton intr-un sezon in campionat. A devenit golgeter, iar Everton a luat titlul cu numarul 3 din istorie. Avea 21 de ani. Dupa patru sezoane a scos iar mitraliera. 44 de goluri si Everton din nou campioana. A jucat 399 de meciuri si a inscris 349 de goluri pentru Everton, un randament record in Anglia.

Ah, da! Si sa nu uit. Nu a luat niciun cartonas in viata lui. Asta in ciuda faptului ca adversarii intrau la rupere cand il aveau in fata pe Dixie. Marturie sta un testicol pierdut dupa ce un adversar l-a luat cu fulgi cu tot pe teren. In nationala Angliei a prins doar 16 meciuri pentru care a marcat totusi de 18 ori. Asta a fost Dixie Dean. Pe 1 martie 1980 a murit. Trist nu? Nu! Pentru ca a spus adio pe stadionul unde a jucat o viata, Goodison Park. Un infarct la 73 de ani e de inteles. Mai ales ca in acel meci rivalii de la Liverpool au invins cu 2 la 1. Dixie marcase pentru ultima oara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *