Marius Lăcătuș – Fiara din Ghencea

Marius Lăcătuș

Marius Lăcătuș

Pe 5 aprilie 1964 se năștea, la Brașov, Marius Mihai Lăcătuș. Avea să rămână în memoria fotbalului românesc pe care l-a și marcat pentru două decade.

Chiar dacă nu a prins “trenul” de America pentru turneul final al Campionatului Mondial din 1994, Marius Lăcătuș este un fotbalist care face parte din Generația de Aur. Brașoveanul care a făcut carieră la Steaua are însă momente memorabile în fotbalul românesc. Nici nu avea cum să fie altfel când te remarci când ți se spune “Săgeata” sau “Fiara”.

Marius Lăcătuș - Steaua București
Marius Lăcătuș – Steaua București

Cu un tupeu ieșit din comun pe teren, Marius Lăcătuș s-a remarcat repede în fotbal. Tocmai acest tupeu l-a împiedicat să ajungă la Dinamo, pentru ca un an mai târziu, la doar 19 ani, să ajungă la echipa ce l-a consacrat, Steaua București.

L-a răpus pe Dasaev și ne-a dat prima bucurie mare de după Revoluție

În 1990, echipa națională a României mergea la o Cupă Mondială după o pauză de 20 de ani. Românii tocmai trecuseră printr-o Revoluție și erau în plină Mineriadă. Și totuși speranța în acele vremuri tulburi venea din fotbal. Iar primul moment mare a venit în Italia 90, la acea Cupă Mondială, în primul meci cu Uniunea Sovietică.

Marius Lăcătuș a fost protagonistul acelei partidei. “Fiara” a marcat o “dublă” în acel meci în care România și-a câștigat practic calificarea în “optimi”. După 2-0 cu URSS, a urmat 1-2 cu Camerun și 1-1 cu Argentina (campioana mondială în exercițiu) și calificarea în primele 16 ecgipe ale lumii . În meciul cu Irlanda din “optimi” tricolorii nu au reușit să marcheze, asta și pentru că Mariu Lăcătuș a fost suspendat pentru acea partidă.

Pentru o poveste fascinantă a unui fotbalist uriaș, urmăriți episodul Marius Lăcătuș – FIARA, realizat în emisiunea REPLAY de la TVR.

Marius Lăcătuș – Fiara
Sursa: Replay – TVR

La mulți ani, Marius Lăcătuș!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *