Alin Moldoveanu, ani de muncă pentru o clipă de fericire

Alin Moldoveanu, ani de muncă pentru o clipă de fericire

Alin Moldoveanu și medalia sa de aur câștigată la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012

Alin Moldoveanu este unul dintre sportivii români care au intrat în istorie. Aurul luat în 2012 la Olimpiada de Londra la proba de „pușcă cu aer comprimat 10 m” a rămas în memoria iubitorilor de sport din România.

Pe lângă medalia de aur adusă, Alin Moldoveanu a readus atenția către un sport ce părea că își pierduse tradiția olimpică în România. Cum a fost posibil ca sportivul născut la Focșani să aducă medalia de aur într-o probă foarte grea? Ei bine, a spus-o chiar el înainte să știe că va deveni campion olimpic, într-un interviu pentru jurnalistul Cătălin Tolontan.

Alin Moldoveanu în acțiune
Alin Moldoveanu în acțiune

Antrenorul lui Alin Moldoveanu, Sorin Babii, este și el campion olimpic

Alin Moldoveanu este calificat și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, ediție care a fost amânată pentru anul viitor din cauza pandemiei de Covid-19. Focșăneanul care a început tirul la 12 ani a adus aurul olimpic la acest sport după o pauză de 24 de ani. În 1988 la Seul cel care aducea ultima medalie olimpică de aur la tir era chiar antrenorul său, Sorin Babii.

Sorin Babii, campion olimpic la Seul 1988, proba pistol liber
Sorin Babii, campion olimpic la Seul 1988, proba pistol liber

Chiar dacă tirul are o mai multă încărcătură psihică și mai puțină micare fizică (cel puțin așa pare), Alin Moldoveanu a ajuns să practice acest sport după ce inițial a trecut pe la handbal, gimnastică și karate. În 2012 când a cucerit aurul olimpic românii l-au descoperit pe omul care nimerete “musca” de la 10 m, dar sportivul român a fost la un pas de consacrare și în 2008 când la Olimpiada de la Beijing a pierdut podiumul, terminând pe locul 4, în aceeași probă, „pușcă cu aer comprimat 10 m”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *