Paula Ivan, un aur olimpic de povestit nepoților

Paula Ivan la Olimpiada de la Seul 1988

Paula Ivan la Olimpiada de la Seul 1988

Una dintre cele mai frumoase povești din sportul românesc s-a consumat în 1988, la Olimpiada de la Seul, unde atleta Paula Ivan a uimit o lume întreagă într-o cursă plină de orgolii și de nume mari. Românca noastră ajutată de colega Doina Melinte a adus acasă aurul olimpic.

Era 1 octombrie 1988, penultima zi a Olimpiadei de la Seul și toată lumea aștepta probele de ștafetă la atletism, cu Florence Griffith Joyner în prim plan. Dar spectacolul și proba care a surprins pe toată lumea a fost cea de 1500 de metri, unde româncele Doina Melinte și Paula Ivan se băteau la medalii cu trei sportive din Uniunea Sovietică.

Doina Melinte era principalul pericol pentru sovietice, așa că nu prea au băgat-o în seamă pe cealaltă româncă Paula Ivan, mai ales că românca s-a postat în fruntea cursei mult prea devreme. Paula a controla cursa și după aproximativ 700 de metri a plecat ca din pușcă. Toți au crezut că au în față un “iepure” pentru Doina Melinte. Dar nu a fost așa. Antrenorul Paulei Ivan, Ion Puică, gândise altceva și anume o plecare în forță și un ritm susținut. Avea pe ce se baza, Paula Ivan fiind cea mai în formă alergătoare pe această distanță în acea perioadă.

A învins cu record olimpic care nu a fost bătut nici în ziua de azi

Și chiar așa a și fost. Tactica gândită de Ion Puică a fost perfectă. Paula Ivan a pus distanță la fiecare tur . Când toată lumea se aștepta ca aceasta să cedeze, atunci ea sprintat și mai tare. Așa a fost posibil ca într-o probă în care diferența se face pe linia de sosire, Paula Ivan să ia aurul olimpic cu un avans de 50 de metri și o diferență de peste 6 secunde. Atleta din România nu a avut nicio problemă cu adversarele pe care aproape că nu le-a băgat în seamă. Paula Ivan a avut cursa ei, una spre glorie.

Paula Ivan în finala probei de 1500m, la Olimpida de la Seul 1988

Doina Melinte a terminat pe locul 9 în acea “Cursă de Aur”, cum a numit-o televiziunea americană. Paula Ivan s-a răzbunat astfel pentru înfrângerea de la 3000 de metri în fața Tetyanei Samolenko cu doar câteva zile înainte. Românca a lansat atacul final puțin prea devreme în acea probă și a fost depășită de sportiva sovietică. În cursa de 1500 de metri, Paula Ivan a vrut să controleze cursa de la început și a reușit să ia aurul în stil Hollywoodian.

Paula Ivan în acțiune în calificările probei de 3000 m, la JO Seul 1988

Performanța sa, 3:53.96 a rezistat până în zilele noastre, fiind și astăzi record olimpic. Dealtfel recordul Paulei Ivan este printre cele mai vechi realizate la Olimpiadă. Doar două recorduri olimpice la feminim au fost realizate la o ediție mai veche a JO, la Moscova 1980. Este vorba de performanța unei sportive din Uniunea Soivietică, Nadejda Olizarenko, la 800 de metri și Ilona Slupianek din RD Germană la aruncarea greutății.

Paula Ivan, la Olimpiada de la Seul 1988

Maricica Puică, Paula Ivan și Gabriela Szabo sunt cele trei atlete din România care au adus două medalii olimpice la aceeași ediție. Dintre acestea Paula Ivan este singura care a luat aur și argint celelelate două având aur și bronz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *